GET IN TOUCH WITH PAKKO, CREATIVE DIRECTOR ALIGNED FOR THE FUTURE OF CREATIVITY.
PAKKO@PAKKO.ORG

LA | DUBAI | NY | CDMX

PLAY PC GAMES? ADD ME AS A FRIEND ON STEAM

 


Back to Top

Pakko De La Torre // Creative Director

Оригиналният WinАmp скин се продава като NFT

Оригиналният WinАmp скин се продава като NFT

WinАmp ще продаде незаменим токен (NFT), свързан с оригиналния графичен скин на своя медиен плейър от 1997 г., превръщайки се в най-новата компания, която смесва носталгия и криптореалности. WinАmp ще пусне NFT на търг чрез OpenSea между 16 май и 22 май, последвано от отделна продажба на общо 1997 NFT токена, базирани на 20 произведения на изкуството, получени от оригиналния скин. Приходите ще отидат за фондация WinАmp, която обещава да ги дари за благотворителни проекти, като се започне с белгийския музикален фонд с нестопанска цел.

Продажбата на NFT изглежда е комбинация от рекламен ход и усилия за набиране на средства. WinАmp се снабдява с тези NFT, като моли творците да представят базирани на WinАmp произведения до 15 април, след което дава на избрани от тях 20 процента от приходите от всяка продажба на техния образ като NFT. Деветнадесет от парчетата ще се продават в тираж от 100 екземпляра, а останалите ще имат 97; всички те ще се продават за 0.08 Ethereum – около 210 долара при текущите обменни курсове. Творците ще получат 10 процента от всички авторски права при по-късни продажби, където продавачът ще определи своя собствена цена.

Ръководителят на бизнес развитието на WinАmp Тиери Аскарез казва на The Verge, че купувачите ще получат блокчейн токен, свързан с изображение или на оригиналния скин, който се вижда по-горе, или на един от неговите производни, което е обичайна настройка за NFT. Купувачите ще имат право да „копират, възпроизвеждат и показват“ изображението, но няма да притежават авторските права. По същия начин избраните творци ще се съгласят да прехвърлят цялата интелектуална собственост за работата си на Winamp съгласно страница с правила и условия.

WinАmp не е точно услугата, която може би си спомняте от 90-те. Софтуерът за възпроизвеждане на MP3 музика бе придобит от AOL през 1999 г., след което бе продаден на онлайн радиокомпанията Radionomy през 2014 г. след дълъг спад в дейността и най-накрая бе спрян. Radionomy (и по-късно неговият мажоритарен акционер AudioValley) го преработи като мобилно аудио приложение, след което обяви по-широко рестартиране на платформата за тази година. Има и дългогодишен проект за актуализиране на общността за оригиналното приложение.

Въпреки това има по-силна връзка между текущата форма на WinАmp и оригиналната му, отколкото при някои други крипто проекти. Услугата за споделяне на файлове за споделяне на файлове LimeWire наскоро „стартира отново“ като NFT пазар, но на практика няма връзка с предишната си версия; нова компания очевидно току-що купи името на домейна и възроди изтекла търговска марка. Това е малко по-близо до плановете на възкресен RadioShack за стартиране на пазар на криптовалути с изключение на това, че тази продажба на NFT е малка част от рестартирането ѝ като музикална услуга, а не по-широко преминаване към криптовалута – поне досега.

Снимка: WinАmp

This content was originally published here.